Flygbild Östersund
Flygbild Östersund
Östersund Stad
Östersund är en tätort som är centralort i Östersunds kommun och residensstad i Jämtlands län. En mindre del av tätorten sträcker sig över kommungränsen in i grannkommunen Krokom. Östersund ligger vid Storsjön och är Storsjöbygdens och Jämtlands enda stad. Kommunen har 60,000 innevånare, men eftersom Östersund är den enda staden i Jämtlandsregionen ska hotellen, shoppingen, restauranger och underhållning tillgodose en folkmängd på nästan 120,000 personer.

Östersund är en liten kompakt stad där arenor, hotell, shopping och aktiviteter ligger inom gångavstånd. Från flygplatsen tar det endast 15 min. med bil till Östersunds centrum. Varje år är Östersund värd för flertalet internationella och nationella vintersportsevenemang, som t.ex. World Cup i Skidskytte, FIS-tävlingar i Alpint och längdskidåkning samt Junior-VM i Curling.

Östersund är beläget i mellersta Sverige, mitt i Jämtlands län. I egenskap av Sveriges ytgeografiskt sett mest centralt belägna stad brukar Östersund ta åt sig äran som Sveriges mittpunkt. Ortnamnet kommer från det smala sund som skiljer Frösön från fastlandet, Östersundet, ursprungligen Östra sundet, vilket i dag är så smalt som 150 meterpå sina ställen.

Staden marknadsförs av kommunen och näringslivet som ”Vinterstaden”. Vintersporter har långa anor i staden och Östersund har genom åren anordnat flera världsmästerskap i vintersporter som skidskytte, skidorientering och skridskolöpning samt svenska mästerskap i skidlöpning och skotercross. I Östersund finns även Nationellt Vintersportcentrum och staden har ansökt om att få anordna de olympiska vinterspelen ett flertal gånger, men har aldrig fått uppdraget. Föregångaren till vinter-OS, de nordiska spelen, förlades emellertid ibland till Östersund på grund av snöbrist i Stockholm i början av 1900-talet.

 

Läs mer om Östersund här: Östersund stad